Basic Chemical Engineering

1.1. Hydrodynamics


1.1.1.L-G Column

  • «Hidrodinámica y optimización de la potencia de bombas de aire a baja altura y flujo de gas limitado». M. Díaz, A. Saez. Anales de Química 80, 289-294 (1984).
  • “High liquid holdup airlift tower loop reactor: I. Riser hydrodynamic characteristics”. J.C. García, A.G. Lavín, M. Díaz. Journal of Chemical Technology and Biotechnology 75, 369-377 (2000).
  • “High liquid holdup airlift tower loop reactor: II. Downcomer hydrodynamic modeling”. J.C. García, A.G. Lavín, M. Díaz. Journal of Chemical Technology and Biotechnology 75, 378-386 (2000).
  • «Consumo Energético y Caracteristicas en la Impulsión de Fluidos mediante Bombas de Aire», A. Saez, M. Díaz. Actas 3º Conf. Planif. Aj. Alt. Energético, 181-192 (1983).
  • «Procedimiento para la Optimación del Coste Energético de Liofiliación», I. Lombraña, M. Díaz. Actas 3º Conf. Planif. Ahorro Alt. Energéticas, 193-204 (1983).
  • “Consumo energético y características en la impulsión de fluidos mediante bombas de aire”. A. Saenz, M. Díaz. Comunicación. Feria Oficial y Nacional de Muestras (1983).
  • «Gas holdup and flow heterogeneity in air lift pumps of small heinght and diameter». J.M. Díaz, A. Saenz. Multiphase Transport and Particulate Phenomena. Hemisphere Pub. Co., USA, 235-254 (1990).

1.1.2.LLG Column

  • «Hydrodynamics of a liquid-liquid counter current extraction column with upflow gas agitation». M. Díaz, A. Aguayo, R. Alvarez. Chemie Ingenieur Techn., 74-75 (1985).
  • “Mixing in batch G-L-L´ reactors with top and bottom blowing”. M. Díaz, M. Martín. Chemical Engineering Science 54, 4839-4844 (1999).
  • «Dispersion in liquid-phases for a three-phase extractive fermentation reactor». M. Díaz, A.T. Aguayo, G. Rojo. Proceedings in 4th European Congress on Biotechnology Elsevier Vol.1, 89-92 (1987).

1.1.3.Pulverización

  • «Mass transfer and axial dispersion in a spray tower for gas-liquid contacting». E.A. Pinilla, M. Díaz, J. Coca. The Canadian. J. of Chem. Eng. 62, 617-622 (1984).
  • «SO2 absorption with chemical reaction in a slurry reactor». J. Coca, M. Díaz. Dechema Monograph. Series Verlag Ch., 517-528 (1980).
  • «Eliminación de SO2 en gases residuales mediante lavado con suspensión de caliza». M. Díaz, E.A. Pinilla, J. Coca. Ingeniería Química, 105-115 (1982).
  • «Medida de la dispersión axial en una columna de pulverización para el contacto gas-líquido». E.A. Pinilla, J. Coca, M. Díaz. Ing. Química, 161-166 (1985).

1.1.4.Heat exchanger

  • «How flow dispersion affects exchanger performance». M. Díaz, A. Aguayo. Hydrocarbon Processing 66, 57-60 (1987).
  • «Disminución de la Eficacia de Cambiadoras de Calor debido a la Estructura del Flujo y Dispersión de los Fluidos», A. Aguayo, M. Díaz. Actas 3º Conf. Planif. Ah. Alt. Energético, 169-180 (1983).

1.2. Mixing processes

1.2.1.Multiphasic converter

  • “Gas-liquid and gas-liquid-liquid reactors with top and bottom blowing: I. Fluid dynamic regimes”. M. Martín, M. Díaz. Chemical Engineering Communications 189, 543-570 (2002).
  • “Gas-liquid and gas-liquid-liquid reactors with top and bottom blowing: II Mixing of the continuous liquid phase”. M. Martín, M. Díaz. Chemical Engineering Communications 189, 61-83 (2002).
  • “Global and local mixing determinations for steel converter analysis”. M. Martín, M. Rendueles, M. Díaz. Chemical Engineering Science 60, 5781-5791 (2005).

1.2.2.Multiphasic bioreactor

  • «Mixing in unstirred batch fermenters». A.I. García, L. García, M. Díaz. The Chemical Engineering Journal 51, 857-861 (1993).
  • «Mechanism for mixing and homogeneization in beer fermentation». A.I. García, L. García, M. Díaz. Bioprocess Engineering 10, 179-184 (1994).
  • «Analysis of internal concentration profiles in industrial beer fermentations». A.I. García, L.A. García, M. Díaz. Technical Quaterly 32, 201-207 (1995).
  • “Stirring and mixing effects at different cider fermentation scales”. C. de la Roza, A. Laca, L. García, M. Díaz. Transactions Ichem E Part C. Food and Bioproducts Processing 80 (C), 129-134 (2002).
  • “Análisis de la mezcla en reactores”. M. E. García, M. Díaz. Ingeniería Química, Octubre, 157-163 (1995).
  • “Simulación numérica del proceso de mezcla en el convertidor de acero. Efecto del método de carga de los aditivos”. M. Díaz, M.E. García. Revista Metalurgia Madrid 32, 96-102 (1996).

1.2.3.CFD

  • ”Simulation of a two phase flow by CFD: analysis of the computational method”. S.S. Pandiella, L.A. García, M. Díaz, C. Webb. Chemical Engineering Communications 173, 197-214 (1999).
  • «Aplicación de métodos numéricos a la determinación de la fluidodinámica en la fermentación de cerveza». S.S. Pandiella, L.A. García, M. Díaz, C. Webb. Alimentación, Equipos y Tecnología, Junio, 69-75 (1995).
  • “Validation of two-phase computational fluid dynamics by an experimental method”. S.S. Pandiella, L.A. García, M. Díaz, C. Webb, Experimental Heat Transfer, Fluid Mechamics and Thermodynamics, ISBN 88-467-0014-7. Edizioni ETS, p.1061-1066, Pisa (1997).

1.3. Rheology

1.3.1.Bioproducts

  • «Carácter pseudoplástico y efecto de la temperatura en zumos vegetales». I. Lombraña, M. Díaz. Afinidad, 327-330 (1983).
  • “Rheological and chemical changes in stored carrot juice». I. Lombraña, M. Díaz. Canad. Inst. Food. Sci. Tech. J. 18, 213-219 (1985).
  • “Rheological behavior and organoleptic effects of ovalbumin addition in yogurt mousse production”. M. Menendez, B. Paredes, O. Iglesias, M. Rendueles, M. Díaz. Journal of Dairy Science 89, 951-962 (2006).
  • “Blue Whiting surimi paste as affected by moisture content. Temperature and pH processing conditions. Rheological validation”. M.R. Pin, A. Laca, B. Paredes, M. Díaz. Acta Alimentaria 39 (4), 438-449 (2010).
  • “Possibilities of yolk rheological measurements to characterise egg origin and processing properties”. A. Laca, B. Paredes, M. Díaz. Afinidad 67 (546), 119-122 (2010).
  • “Rheological properties, stability and sensory evaluation of low-cholesterol mayonnaises using egg yolk granules as emulsifying agent”. A. Laca, M.C. Sáez, B. Paredes, M. Díaz. Journal of Food Engineering 97, 243-252 (2010).
  • “Lipid-enriched egg yolk fraction as ingredient in cosmetic emulsions”. A. Laca, B. Paredes, M. Díaz. Journal of Texture Studies 43, 12-28 (2012).
  • “Egg yolk hydrolysed granules: Characteristics, rheological properties and applications”. J. Orcajo, I. Marcet, B. Paredes, M. Díaz. Food and Bioproducts Processing 91, 457-463 (2013).
  • “Rheological and textural properties in a bakery product as a function of the proportions of the egg yolk fractions: Discussion and modelling”. I. Marcet, S. Collado, B. Paredes, M. Díaz. Food Hydrocolloids 54, 119-129 (2016).
  • “Evaluación reológica de surimi de Bacalada Cantábrica. Procesado y gelificación”. M. R. Pin, A. Laca, B. Paredes, M. Díaz. Alimentación 246, 40-43 (2009).

1.3.2.Wastes

  • “Rheological behaviour of activated sludge treated by thermal hydrolysis”. J.L. Urrea, S. Collado, A. Laca, M. Díaz. Journal of Water Process Engineering 5, 153-159 (2015).
  • “Comportamiento reológico durante la hidrólisis térmica y la oxidación húmeda de lodos”. J.L. Urrea, S. Collado, A. Laca, M. Díaz. Libro de Actas, 245-248. META (2014).

1.3.3.Lubricants

  • “The tribological behaviour of ZnO nanoparticles as an additive to PAO6”. A. Hernández, J.E. Fernández, A. Navas, J.L. Viesca, R. Chou, M. Díaz. Wear 261, 256-273 (2006).
  • “CuO, ZrO2 and ZnO nanoparticles as antiwear additive in oil lubricants”. A. Hernández, R. González, J.L. Viesca, J.E. Fernández, M. Díaz, A. Machado, R. Chou, J. Riba.Wear 265, 422-428 (2008).
  • “Novel fatty acid anion-based ionic liquids: Contact angle, suface tension, polarity fraction and spreading parameter”, D. Blanco, N. Rivera, P. Oulego, M. Díaz, R.González, A.Hernández Battez, J.of Molecular Liquids, 288 (2019).

1.4. Flow

1.4.1.Drop pressure

  • «Pressure drop for air lift pumps». M. Díaz, A. Saez, F. Varona. Rev. Latinoam. Ing. Quím. y Quím. Aplic. 16, 335-350 (1986).
  • “Pressure drop changes during dissolution of pyrite cinder in a fixed bed”. F. Mijangos, F. Varona, J.I. Lombraña, M. Díaz. Powder Technology 115, 74-82 (2001).
  • A. Saez, M. Díaz. «Análisis y optimación energética de la impulsión de líquidos mediante bomba de aire».DYNA 59, 53-55 (1984).
  • S.S. Pandiella, L.A. García, M. Díaz, C. Webb, “Validation of two-phase computational fluid dynamics by an experimental method”. Experimental Heat Transfer, Fluid Mechamics and Thermodynamics, ISBN 88-467-0014-7. Edizioni ETS, p.1061-1066, Pisa (1997).

1.5. Thermodynamic data analysis

1.5.1.Diffusivity

  • «The N2O analogy: The solubilities of CO2 and N2O in aqueous solutions of organic compounds». S.S. Laddha, M. Díaz, P.V. Danckwerts. Chem. Eng. Sci. 36, 228-229 (1981).
  • «Correlation for the estimation of gas-liquid diffusivity». M. Díaz, A. Vega, J. Coca. Chemical Engineering Communications 52, 271-281 (1987).
  • «Diffusivities of CO2 and N2O in aqueous alcohol Solutions». J.M. Díaz, A. Vega, J. Coca. Journal of Chemical & Engineering Data 33, 10-12 (1988).
  • «Diffusion of proteases in calcium alginate beads». M.A. Longo, I.S. Novella, L.García, M. Díaz. Enzyme & Microbial Technology 14, 586-590 (1992).
  • “Protein diffusion in alginate beads monitored by confocal microscopy. The application of wavelets for data reconstruction and analyisis”. A. Laca, L.A. García, F. Argüeso, M. Díaz. Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology 23, 155-165 (1999).

1.5.2.Solubility

  • «Solubility of anthracene and anthraquinone in some pure and mixed solvents». E. Cepeda, B. Gomez, J.M. Díaz. Journal of Chemical & Engineering Data 34, 273-275 (1989).
  • «Solubility of anthracene and anthraquinone in acetonitrile, methyl ethyl kKetone, isopropyl alcohol and their mixtures». E.A. Cepeda, M. Díaz. Fluid Phase Equilibria 121, 267-272 (1996).

1.6. Surface properties

1.6.1.Biofilms formation. Flotation

  • «Flotation and sulphur selectivity of a bituminous coal with different degrees of Oxidation». M. Díaz, J.F. Hernanz. Fuel 63, 1466-1467 (1984).
  • “Effect of surface materials on initial biofilm development”, I. Apilánez, A. Gutiérrez, M. Díaz. Bioresource Technology 66, 225-230 (1998).
  • “Efecto de la composición de creosotas en la flotación de carbón”. M. Díaz, H. Sastre, J.F. Hernanz. Asitema 43-50 (1979).

1.7. Mass transfer

1.7.1.In G-L and S-L

  • «Cálculo de columnas de transferencia de materia a contracorriente con dispersión en ambas fases». M. Díaz, A. Aguayo. Anales de Química 82, 282-287 (1986).
  • «Transferencia de materia en la evaporación a través de películas insolubles». M.A. Busturia, I. Lombraña, M. Díaz. Anales de Química, 381-385 (1986).
  • “Gas-Liquid mass-transfer coefficients in steel converters”. M. Martín, C. Blanco, M. Rendueles, M. Díaz. Industrial Engineering Chemistry Research 42, 911-919 (2003).
  • «Transferencia de materia sólido-líquido en tanques agitados». M. Díaz, A. Vega, J. Coca. Ingeniería Química, 109-116 (1981).
  • «Efecto de coeficientes de transferencia de materia y dispersión en operaciones de transferencia de materia». A. Aguayo, M. Díaz. Ing. Química Ag., 67-73 (1985).

1.8. Heat exchange

1.8.1.Liophylization

  • «Efecto de parámetros físicoquímicos y configuracionales en la temperatura y tiempos de liofilización de capas de disolución congeladas». C. Elvira, M. Díaz, I. Lombraña. Rev. Agroquim. Tecnol. Aliment. 26, 405-414 (1986).
  • «Modelo de poros al azar para liofilización de disoluciones congeladas con control térmico». C. Elvira, M. Díaz, I. Lombraña. Rev. Agroquim. Tecnol. Aliment 26, 148-156 (1986).
  • «Estrategia de velocidad instantánea máxima de secado con temperaturas controlantes de liofilización». I. Lombraña, M. Díaz. Anales de Química 374-380 (1986).
  • «Congelación de disoluciones azucaradas: predicción de tiempos de congelación». I. Lombraña, M. Díaz. Anales de Química 386-392 (1986).
  • «Solute redistribution during the freezing of aqueous solutions under instability conditions». J.I. Lombraña, M. Díaz. Cryoletter 8, 244-259 (1987).
  • «Coupled vacuum and heating power control for freeze-drying time reduction of solutions in phials». J.I. Lombraña, M. Díaz. Vacuum Science & Technology 37 (5-6), 473-476 (1987).
  • «Garraio-fenomenak ernekien izozlehorketan. II.-masa eta bero garraio-koefizienteen determinazio experimentala». I. Lombraña, M. Díaz, X. Goenaga. Elhuyar 9, 503-511, (1983).
  • «Garraio-fenomenak ernekien izozlehorketan. I.-lurrinaren barreaikortasunaren ekerketa». I. Lombraña, M. Díaz, X. Goenaga. Elhuyar 9, 391-400 (1983).
  • “Procedimiento para la optimación del coste energético en liofilización”. I. Lombraña, M. Díaz. Comunicación. Feria Oficial y Nacional de Muestras (1983).
  • «Simulación y optimación energética de la liofilización discontínua II». I. Lombraña, M. Díaz. DYNA 59,11 31-32, 1984.
  • «Simulación y optimación energética de la liofilización discontinua I». I. Lombraña, M.Díaz. DYNA 59, 52-54 (1984).
  • «Evaporation of mixtures troughout on surface insoluble films» I. Lombraña, M. Díaz. Proceed World Cong. III Chem. Eng., 548-551 (1986).
  • «Consideraciones sobre la liofilización por viales farmaceúticos». V. Reyes, I. Lombraña, M. Díaz. Ind. Farmac. Inv. Tecnol. 1, 95-101 (1986).