Bioeconomy

8.1. Sludges, black liquor

8.1.1.Sludges

  • “The use of sub-critical water hydrolysis for the recovery of peptides and free amino acids from food processing wastes. Review of sources and main parameters”. I. Marcet, C. Álvarez, B. Paredes, M. Díaz. Waste Management 49, 364-371 (2016).
  • ”Valuable compounds from sewage sludge by thermal hydrolysis and wet oxidation. A review”. O. Suárez-Iglesias, J.L. Urrea, P. Oulego, S. Collado, M. Diaz. Sci of Total Environ (2017).

8.2. Food wastes

8.2.1.Dairy waste

  • «Protease production in industrial food wastes by Serratia marcescens». C. Quirós, L.A. García, M. Díaz. Resource and Environmental Biotechnology 1, 33-45, (1995).
  • “Production of an alcoholic beverage by fermentation of whey permeate with Kluyveromyces fragilis II: Aroma composition”. J. Parrondo, L.A. García, J.M. Díaz. Journal of Institute Brewing 106, 367-376 (2000).
  • “Production of an alcoholic beverage by fermentation of whey permeate with Kluyveromyces fragilis I: Primary metabolism”. J. Parrondo, L.A. García, J.M. Díaz. Journal of Institute Brewing 106, 367-376 (2000).
  • «Aprovechamiento de residuos de la Industria Alimentaria». A. Fernández, M. Díaz. Alimentación Equipos y Tecnología, Abril, 105-111 (1995).
  • «Aprovechamiento del lactosuero por fermentación. Mecanismos». F. Romero, M. Díaz. Revista Española de Lechería, Jul/Ago, 27-36 (1995).
  • “Producción de globina y plasma a partir de sangre de animales de abasto. Equipos y tecnología”. B. Paredes, S. González, M. Díaz, M. Rendueles. Alimentación, Equipos y Tecnología, Enero, 67-71 (2003).
  • “Alternativas e implicaciones medioambientales de la gestión de residuos en la industria cárnica”. M. Rendueles, A. Laca, A. Laca, M. Díaz. Alimentación, Equipos y Tecnología 189, 92-100 (2004).
  • “De la Tecnología del Medio Ambiente de destrucción de materia orgánica a la de su transformación y aprovechamiento: suero lácteo (I)”. A. Laca, F. Moure, M. Díaz. Residuos 87, 54-62 (2005).
  • “Producción de extracto proteico a partir de lías de la fabricación de sidra para uso como aditivo en el sector”. C. Quirós, E. Noriega, M. Herrero, L.A. García, M. Díaz. Alimentación, Equipos y Tecnología 199, 108-112 (2005).
  • “Extracción de proteínas de salvado de arroz y sus aplicaciones”. M. Gutiérrez, B. Paredes, M. Díaz, M. Rendueles, Alimentación, Equipos y Tecnología, Marzo, 102-106 (2006).

8.3. Residual proteins

8.3.1.For peptides

  • “Alkaline hydrolysis of porcine blood haemoglobin: applications for peptide and amino acid production”. C. Álvarez, M. Rendueles, M. Díaz. Animal Production Science 53, 121-128 (2012).
  • “The yield of peptides and amino acids following acid hydrolysis of haemoglobin from porcine blood”. C. Álvarez, M. Rendueles, M. Díaz. Animal Production Science 52, 313-320 (2012).
  • “Inert and oxidative subcritical water hydrolysis of insoluble egg yolk granular protein, functional properties, and comparison to enzymatic hydrolysis”. I. Marcet, C. Álvarez, B. Paredes, M. Díaz. Journal of Agricultural and Food Chemistry 62, 8179-8186 (2014).
  • “Use of response surface methodology to describe the effect of time and temperature on the production of decoloured, antioxidant and functional peptides from porcine haemoglobin by sub-critical water hydrolysis”. C. Álvarez, B.K. Tiwari, M. Rendueles, M. Díaz. LWT-Food Science and Technology 73, 280-289 (2016).
  • “Separación de proteínas de suero lácteo”, E. Suárez, M. Rendueles, M. Díaz. Alimentación, Equipos y Tecnología, Abril, 123-130 (1998).
  • “Aprovechamiento del plasma procedente de sangre de mataderos”. F. Moure, M. Rendueles, M. Díaz. Alimentaria 290, 41-50 (1998).
  • “Selective production of serine-protease by Serratia marcescens in bovine proteins”. F.J. Ustáriz, A. Laca, L.A. García, M. Díaz. 9th Mediterranean Congress of Chemical Engineering, Libro de Abstracts (2002).
  • “Producción de extracto proteico a partir de lías de la fabricación de sidra para uso como aditivo en el sector (II) Paso de escala”. E. Noriega, C. Quirós, M. Herrero, L.A. García, M. Díaz. Alimentación, Equipos y Tecnología 201, 75-80 (2005).

8.4. Biomass

8.4.1.Ethanol

  • “Nutrient balance and metabolic analysis in a Kluyveromyces marxianus fermentation with lactose-added whey”. J. Parrondo, L.A. García, M. Díaz. Brazilian Journal of Chemical Engineering 26 (03), 445-456 (2009).
  • “Bioethanol production from biomass: carbohydrate vs syngas fermentation”. D. Kennes, H.N. Abubackar, M. Díaz, M.C. Veiga and C. Kennes. Journal of Chemical Technology and Biotechnology 91, 304-317 (2016).
  • “Efecto de la concentración inicial del lactosuero sobre la fermentación alcohólica con Kluyveromyces fragilis”. C. Padín, M. Díaz. Revista de la Sociedad Venezolana de Microbiología 26 (1), 317-327 (2006).
  • “De la Tecnología del Medio Ambiente de destrucción de materia orgánica a la de su transformación y aprovechamiento: suero lácteo”. A. Laca, J. Parrondo, L.A. García, M. Díaz. Residuos 88, 44-50 (2006).
  • “Evaluación de la obtención de bioetanol a partir de fruta no apta para el consumo”. E. Redondo, A. Laca, A.Laca, M. Rendueles, M. Díaz. Alimentaria 454, 56-63 (2014).

8.5. Industrial wastes

8.5.1.Industrial byproducts

  • «Metal recovery from hydrometallurgic wastes». M. Díaz, F. Mijangos. Journal of Metals, July, 42-44 (1987).
  • «Aspectos Cinéticos, Efectos de Inhibidores y Análisis de Resultados en la Obtención de Biogás a Partir de Purinas de Cerdo» L. Camarero, J.M. Merino, C. Urbano, F. Romero, M. Díaz. Actas VI Cong. Nal. de Química IV, 457-466 (1985).
  • «Depuración de aguas residuales urbanas y concentración de metales en fangos digeridos». C. Urbano, L. Camarero, J.M. Merino, F. Romero, J.M. Díaz. Tecnología del Agua 48, 46-50 (1988).
  • «Aprovechamiento de residuos. Modelos cinéticos de adsorción e intercambio iónico». A. Fernández, M. Rendueles, M. Díaz. Alimentación, Equipos y Tecnología 4, 95-101, (1996).
  • “Fermentación alcohólica y maloláctica en vinos y sidras. Aspectos microbiológicos”. M. Herrero, C. de la Roza, L.A. García, M. Díaz. Alimentación, Equipos y Tecnología, Marzo, 61-66 (1998).
  • “Proteínas procedentes de subproductos de industrias alimentarias: Métodos de extracción y propiedades funcionales”. M. Díaz, M. Rendueles. Alimentación, Equipos y Tecnología 18, 111-118 (1999).

8.6. Agro-wastes

8.6.1.Agro-wastes

  • «Producción de Biogas. Efecto de la Temperatura y Tiempo de Residencia en la Fermentación Anaerobia de Residuos de Porcino» C. Urbano, L. Camarero, J.M. Merino, F. Romero, M. Díaz. Actas V Cong. Planif. Ahor. Alt. Energ, 411-419 (1985).
  • «Sedimentation as final treatment of the anaerobic digestion of pig wastes». L. Camarero, C. Urbano, J.M. Merino, A. Elías, F. Romero, J.M. Díaz. First International Symposium on Anaerobic Digestion, 371-374 (1988).
  • «Energy production and COD removal of pig wastes in D.S.F.F. and C.M. reactor». C. Urbano, L. Camarero, J.M. Merino, A. Elías, F. Romero, J.M. Díaz. First International Symposium on Anaerobic Digestion, 425- 428 (1988).

8.7. Organics

8.7.1.For nutrients and products

  • “Bio-production of lactobionic acid: Current status, applications and future prospects”. S. Alonso, M. Rendueles, M. Díaz. Biotechnology Advances 31, 1275-1291 (2013).
  • “Microbial production of specialty organic acids from renewable and waste materials”. S. Alonso, M. Rendueles, M. Díaz. Critical Reviews in Biotechnology, 1-17 (2014).
  • “Treatment of supermarket vegetable wastes to be used as alternative substrates in bioprocesses” A.I. Díaz, A. Laca, A. Laca, M. Díaz. Waste Management, Sep;67:59-66 (2017)
  • E. Cepeda, M. Olivo, J.M. Díaz. «Aprovechamiento del aceite de antraceno». Ingeniería Química, Noviembre, 167-174 (1990).