Rheology and Bioprocesses

1. Overview

Rheological behaviour is a field of great number of applications in food science and engineering, and, among others, proteins are frequently responsible of such behaviour. On this hand, proteins recovered from industrial wastes can be as well used, for instance, to enrich and afford new properties in different food products, giving them interesting rheological properties in different conditions and mixtures. This fact makes rheology a quite suitable tool in order to manage and evaluate such applications.
The aim of this research area is to study the rheological properties of foods, and particularly those containing proteins separated from different by-products of food industry, their transformations during the recovery and processing, and their effects when used in different conditions in food mixtures

2. Objectives

  • To study the rheological properties of foods, and particularly those containing proteins separated from different by-products of food industry, their transformations during the recovery and processing, and their effects when used in different conditions in food mixtures
  • To support the TBR group in the field of the use of recovered proteins from food industry wastes.
  • Train qualified researchers in this field

3. Subjects (and research projects)

Mousse rheology
Egg rheology
Globine rheology

4. Dissertations

Master thesis:
Estudio reológico de la acción de la globina en masas de galletería. Mª Pilar Suco Sánchez/ Benjamín Paredes García-Viniegras. Mayo 2000.
Separación por intercambio iónico de proteínas de clara de huevo usando diversos materiales aminofuncionales. Tuula Giraldo Alava/Benjamín Paredes García-Viniegras. Abril 2002.
Estudio reológico de productos lácteos de estructura compleja: Mouse de yoghourt. María Menéndez Carreño/Benjamín Paredes García-Viniegras. Abril 2004.
Influencia de la raza, alimentación y fecha de puesta sobre los parámetros reológicos del huevo. Aplicaciones. Amanda Laca/Samuel González/Benjamín Paredes García-Viniegras . Febrero 2005
Papers:
-Rendueles, M.; Moure, F.; Bances, M.; Paredes, B.; Díaz, M. «Aplicación de las proteínas de la sangre de animales de abasto como aditivo alimentario» Alimentación, equipos y tecnología. 5, 165-169. Jun. 2000.
-Rendueles, M.; Paredes, B.; Díaz, M. «Nuevas tendencias en ciencia y tecnología de la carne» Alimentación, equipos y tecnología. 172, 49-53. Oct. 2002.
-Paredes, B.; Díaz, M.; González, S.; Rendueles, M. «Producción de globina y plasma a partir de sangre de animales de abasto. Equipos y tecnología». Alimentación, equipos y tecnología. 175, 67-72. En. 2003.
-Gaitero, L.; Paredes, B.; Rendueles, M.; Díaz, M. «Aplicación del APPCC al aprovechamiento industrial de la globina contenida en la sangre de mataderos.» Alimentación, equipos y tecnología. 187, 105-110. Febrero 2004.
-Paredes, B.; González, S.; Rendueles, M.; Díaz, M. «Separación de ovoalbúmina de clara de huevo residual por cromatografía y su aplicación en la elaboración de mousse de yogurt.» . Alimentación, equipos y tecnología. 201, 82-86. Mayo 2005.
-Paredes, B. «La industria cárnica asturiana y su futuro». Manual de la Industria Alimentaria Asturiana (D.L. AS-2.138-2005). Ilustre Colegio Oficial de Químicos de Asturias y León. pp. 123-132.
-Rendueles, M.; Gutiérrez Ubierna, M.; Paredes, B.; Díaz, M. «Extracción de proteínas del salvado de arroz y sus aplicaciones residuos de arroz». Alimentación, Equipos y Tecnología. 210, 102-106. Marzo 2006.
-Paredes, B.; Suárez, E.; Rendueles, M.; Villa-García, M.A.; Díaz, J.M. «Ammonia functionalized particulate poly(glycidyl methacrylate-co-ethylene dimethacrylate)-based polymers as stationary phase for protein retention. J. Chem Technol Biotechnol 76 1171-1178. 2001.
-Suárez, E.; Paredes, B.; Rubiera, F.; Rendueles, M.; Villa-García, M.A.; Díaz, M. «Functionalized, glycidyl methacrylate based polymers as stationary phases for protein retention». Separation and Purification Technology 27 1-10. 2002
-Paredes, B.; González, S; Rendueles, M.; Villa-García, M.A.; Díaz, M. Influence of the amination conditions on the textural properties and chromatographic behaviour of amino-functionalized glycidyl methacrylated-based particulate supports. Acta Materialia 51 6189-6198. 2003.
-Paredes, B.; González, S.; Rendueles, M.; Díaz, J.M. «Particulate poly(glycidyl methacrylate-co-ethylene dimethacrylate) material for protein separation by anion-exchange chromatography». Separation and Purification Technology. 40 (2004). 243-250.
– Paredes, B.; González, S.; Rendueles, M.; Villa-García, A.; Díaz, M. «Egg white protein fractionation using new weak anion-exchange resin base don poly(glycidyl methacrylate-co-ethylene dimethacrylate). Preparation and chromatographic characterization». Journal of Chromatography Science. 43, Nº5, (2005). 241-248.
-Paredes, B.; González, S.; Rendueles, M.; Díaz, M. «Chromatographic Separation at a preparative scale of Egg White Ovalbumin and its application in the elaboration of yogurt Mouse». J. of Food Process Enginnering. 29 (2006), 36-52.
-Menéndez, M.;Paredes, B.; Iglesias, O.; Rendueles, M.; Díaz, J.M. «Rheological behaviour of yogurt mousse enriched by the addition of ovalbumin». Journal of Dairy Science. 98, 951-962. 2006.
– Laca, A.; Paredes, B., Díaz, M. «Quality Characteristics of n-3 polyunsaturated fatty acid-enriched eggs». Journal of Animal and Feed Sciences. 18, 101-112, 2009
– Pin, M.R.,; Laca, A.; Paredes, B.; Díaz, M. «Evaluación reológica de surimi de bacalada cantábrica. Procesado y gelificación» Alimentación, Equipos y Tecnología (Septiembre 2009).
– Laca, A.; Sáenz, M.C.; Paredes, B.; Díaz, M. «Rheological properties, stability and sensory evaluation of low-cholesterol mayonnaises prepared using egg yolk granules as emulsifying agent» . Journal of Food Engineering, Volume 97, Issue 2, March 2010, Pages 243-252.
– Laca, A.; Paredes, B.; Díaz, M. «A method of egg yolk fractionation. Characterization of fractions». Food Hydrocolloids, In Press, Corrected Proof, Available online 23 November 2009.
Research awards:

– Primer Premio Nacional para Proyectos de Creatividad Empresarial para profesores de Formación Profesional, otorgado por el Ministerio de Educación y Ciencia (1988).
– Primer Premio en el Concurso de Proyectos Empresariales para la Comarca del Nalón (1990).
– Primer Premio Nacional en la Categoría A en el VI Concurso Nacional de Jóvenes Investigadores (1993) por el trabajo «Investigación, desarrollo y caracterización de formulaciones de surimi y derivados a partir de especies del Cantábrico».. Otorgado por la Dirección General de Investigación Científica y Técnica del Ministerio de Educación y Ciencia y el Instituto de la Juventud del Ministerio de Asuntos Sociales.
– Mención Honorífica en los Premios Nacionales a la Innovación Educativa, convocatoria 2002, otorgado por el Ministerio de Educación y Ciencia. ISBN del libro de resúmenes del Centro de Investigación y Documentación Educativa: 84-369-3813-5. Páginas 231-245.
– Premio Nacional a la Investigación 2002, por el trabajo «Innovaciones en el campo de la separación cromatográfica a escala preparativa de la ovoalbúmina de la clara de huevo y en la aplicación de sus propiedades en la elaboración de mouse de yogur.» Otorgado por el Instituto de Estudios del Huevo.
– Premio Nacional a la Investigación en 2008 por el trabajo «Tratamiento de la yema de huevo mediante un procedimiento no agresivo destinado a la obtención de fracciones con valor añadido» . Otorgado por el Instituto de Estudios del Huevo.

5. Group members

Professor Díaz Fernández, Mario 985103439 mariodiaz@uniovi.es
Lecturer Iglesias Huelga, Olvido 985103517 oih@uniovi.es
Lecturer Paredes, Benjamín 985102993
bparedes2@telecable.es

Ph Researcher
Ismael Marcet ismael.marcet@gmail.com
Laca Pérez, Amanda 985103440 amanlaca@terra.es

6. Contact person

Prof. Benjamín Paredes García-Viniegras
Phone: 34 985102993
E-Mail:  MBTA@uniovi.es

7. Links

Instituto de Estudios del Huevo