Position: PhD RESEARCH
Department: SOCIOLOGY
Field: Sociology
Address: Universidad de Oviedo. Departamento de Sociología. Facultad de Economía y Empresa. Edificio Departamental, 2º Planta. Campus de El Cristo.
33006 Oviedo. Asturias (España).
Email: sandrasanchez.uo@gmail.com
Having studied Philosophy for her first degree, History and Sociocultural Analysis for her Master’s, both at the University of Oviedo, Sandra Sánchez received her PhD from the University of Oviedo in the Doctoral Programme on Economics and the Sociology of Globalization (July 2017), with a scholarship for University Teacher Training from the Ministry of Education, Culture, and Sport (2012).
She belongs to the Sociology of Food Research Group at the University of Oviedo, where she wrote her doctoral thesis “Deporte, alimentación y salud: estudio intergeneracional sobre la construcción del cuerpo” (“Sport, food, and health: An intergenerational study on the construction of the body“), in which she investigated the most important changes in relation to sport, food, health, and how these influence the modifications (physical and ideal constructions) of the bodies. Given that bodily construction is both physical and symbolic and that engaging in sport physically modifies body shape and appearance, the research sample focused on men and women who have practised sport at various levels of competition and engagement.
Currently, she is a member of the working group of the project on “Women, Sport and Dictatorship (1939–1975)” in the R+D+I Programme 2013–2016.
Research Fields
- Food and social structure
- Salud y Alimentación
Project participation
- Alimentación y estructura social. Análisis de las desigualdades sociales en España.
- Proyecto I + D + I del Programa Estatal de Investigación. Ref. CSO2015-68434-R
- Investigadora Principal: Isabel García Espejo
- Mujeres, deporte y dictadura. Memoria oral de las mujeres deportistas durante el Franquismo (1939-1975) (2013-2016)
Proyecto I + D + I del Programa Estatal de Investigación. Ref. HAR2013-43652-R
Investigador Principal: Xavier Pujadas Martí
- Evaluación socioeconómica del Salario Social Básico en Asturias
- Fundación Universidad de Oviedo. Ref. FUO-369-16
- Investigador Principal: Javier Díaz Mato
Publications
- Díaz-Méndez, Cecilia y Sánchez-Sánchez, Sandra (2019). “Aspectos sociológicos de la alimentación de los mayores” en Libro Blanco de la nutrición de las personas mayores en España, de García Navarro y Varela Moreiras. Madrid. Fundación Española de la Nutrición. Sociedad Española de Geriatría y Gerontología, pp.507-511.
- Sánchez-Sánchez, Sandra (2017) “La Sociología de la Alimentación en España: Origen y desarrollo de un campo de estudio a través de los congresos científicos de la disciplina”. En Cristóbal Gómez Benito (coord.). Estudios de Socio-antropología de la alimentación en España. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca, Alimentación y Medio Ambiente. 557-603
- Mato Díaz, Javier (dir.), Otero Estévez, Sonia y Sánchez Sánchez, Sandra y Valdavida Castaño, Emiliano (2017). Evaluación socioeconómica del Salario Social Básico en Asturias. Evolución, Perfiles, Procesos de salida y retorno económico. Asturias: Consejería de Servicios y Derechos Sociales del Principado de Asturias. Gobierno del Principado de Asturias.
- Parrilla Fernández, José Manuel y Sánchez Sánchez, Sandra (2018). “Transformaciones en la construcción de la identidad de las deportistas españolas. Entrenamiento, alimentación y corporalidad” PAPERS, Revista de Sociología, 103 (1):101-128. http://dx.doi.org/10.5565/rev/papers.2276