Position: RESEARCHER.
Department: SOCIOLOGY.
Field: Sociology.
Adress: Universidad de Oviedo. Departamento de Sociología. Facultad de Economía y Empresa. Edificio Departamental, 2º Planta. Campus de El Cristo.
33006 Oviedo. Asturias (España).
Email: uo221461@uniovi.es
Sonia Otero Estévez has a degree in Social Work (2014), a master’s degree in Social Policies and Welfare (2015), and a PhD from the University of Oviedo (2021) with a doctoral thesis entitled “Obesity as a social problem: an analysis of dietary and physical activity practices in households with and without childhood obesity”. Her field of specialisation focuses on the analysis of social inequalities, social policies, food and health. She has participated in several reports and articles addressing the socio-economic and food situation of the most vulnerable population, such as “New and old forms of poverty in Spain: exploring food consumption during the crisis” published in the British Food Journal, or “Socio-economic evaluation of the Basic Social Wage in Asturias” published by the Department of Welfare and Social Services of the Principality of Asturias. She has also participated in several research projects, including “Alimentación y estructura social. Analysis of food inequalities in Spain” of the State R&D&I Programme “Retos de la Sociedad” funded by the Ministry of Economy and Competitiveness and the project “Social and physiological frailty of people over 65 years old in the Principality of Asturias” belonging to the ELDER Consortium “The challenge of aging” of the Scientific Missions of the Principality of Asturias. She is currently a member of the Sociology of Food Research Group (UNIOVI), of the NISAL Network “Living standards, health, nutrition and inequality” and vice-president-treasurer of the Asturian Sociology Association.
Research Fields
- Food and social structure
- Políticas sociales e inclusión social
- Alimentación y salud
Project participation
- Consorcio ELDER. El reto de envejecer
Clave/Ref del proyecto: AYUD/2021/9867
Subvención a los consorcios de las Misiones Científicas del Principado de Asturias.
Empresa/Administración financiadora: Consejería de Ciencia, Innovación y Universidad
Investigador responsable: Enrique Caso Onzain MY OMICS SL - Alimentación y estructura social. Análisis de las desigualdades sociales en España (2015-2019)
Clave del Proyecto: CSO2015-68434-R
Empresa/Administración financiadora: Ministerio de Economía y Competitividad - Evaluación Socioeconómica del Salario Social Básico en Asturias
Clave del Proyecto: FUO-369-16
Empresa/Administración financiadora: Consejería de Derechos Sociales y Bienestar del Principado de Asturias - Hábitos alimentarios de los españoles. cambios en las maneras de vivir, comprar y comer
Empresa/Administración financiadora: ASEDAS. Asociación Española de Distribuidores de Autoservicio y Supermercados - Hábitos alimentarios de las personas beneficiarias del Plan de Alimentos de Cruz Roja Asturias
Empresa/Administración financiadora: Cruz Roja Asturias
Publications
-
- Díaz-Méndez, Cecilia. García-Espejo, Isabel. y Otero-Estévez, Sonia (2020). New and old forms of poverty in Spain: exploring food consumption during the crisis. British Food Journal. DOI: 10.1108/BFJ-07-2019-0527. JCR, Q2.
- Cecilia Díaz, Isabel García y Sonia Otero (2019). Capítulo I. Contextos de privación alimentaria y crisis en España. En (Re)pensando los retos alimentarios desde las ciencias sociales. Contextos de precarización, respuestas y actuaciones. Marta Llobet, Paula Durán, Claudia R. Magaña y Araceli Muñoz (coords.). UOC. pp- 41-54. Disponible: http://www.editorialuoc.cat/repensando-los-retos-alimentarios-desde-las-ciencias-sociales
- Díaz Méndez, Cecilia, García Espejo, Isabel y Otero Estévez, Sonia (2018): “Discursos sobre la escasez: estrategias de gestión de la privación alimentaria en tiempos de crisis”. Empiria. Revista de metodología de ciencias sociales, (40), 85-105. Scopus, Q3. Disponible: http://revistas.uned.es/index.php/empiria/article/view/22012/18031
- Otero-Estévez, S. y Paddock, J. (2018). The practice of eating. Alan Warde. Cambrigde: Polity Press, 2016. Reseña de libro, RES nº 27 (2) (2018) pp. 343-347. ISSN: 1578-2824. DOI: 10.22325/fes/res.2018.44. Scopus, Q3. Disponible: https://recyt.fecyt.es/index.php/res/article/view/65645
- Mato Díaz, J; Otero-Estévez, S; Sánchez Sánchez, S y Valdavida Castaño, E. (2017). Evaluación Socioeconómica del Salario Básico en Asturias. Evolución, perfiles, procesos de salida y retorno económico. Consejería de Servicios Sociales y Bienestar del Principado de Asturias. Depósito Legal AS 02192-2017. Disponible: https://observass.com/wp-content/uploads/2017/05/04_PC_EvalSocio_Web02.pdf