SOCIALIMEN

Grupo de Investigación en Sociología de la Alimentación

The Sociology of Food
Research Group

Department of Sociology at the University of Oviedo

universidad-de-oviedo

  • Spanish
  • English
  • Home
  • Team
    • Who We Are (About Us)
    • Researchers at UNIOVI
      • Cecilia Díaz Méndez (Director)
      • Laura Cabiedes Miragaya
      • María Isabel García Espejo
      • Núria Hernández Nanclares
      • María Amparo Novo Vázquez
      • José Manuel Parrilla Fernández
      • María Trinidad Pascual Fernández
      • Sandra Sánchez Sánchez
      • Hans Peter van den Broek
    • Researchers at Other Universities
      • Manuel Javier Callejo Gallego
      • Cristóbal Gómez Benito
      • Paloma Herrero Racionero
      • Carmen María Lozano Cabedo
      • Maycon Noremberg Schubert
      • Guadalupe Ramos Truchero
    • Trainee Researchers
      • María González Álvarez
      • Sonia Otero Estévez
    • Visitors
      • Jessica Paddock
      • Claudia M. Prado-Meza
  • News
  • Teaching
    • Undergraduate Degree Courses
    • Master’s Degree Courses
    • Research Projects
  • Research
    • Research Fields
      • 1.- Food and eating in modern societies
      • 2.- Food and social structure
      • 3.- Power, politics, and social movements concerned with food
    • Conferences
    • Doctoral theses
    • The Sociology of Food Observation Unit
  • Publications
    • Articles
    • Books
  • Scientific meetings
    • Socialimen Conference
      • Programme
      • Key Dates
      • Signing Up
      • Send abstracts
      • Conference Workshops
      • Grants
  • Contact
  • National and international projects
  • Contracts with Business and other Institutions
Home » National and international projects » Convergence and Divergence in Food in Europe: A Comparative Analysis of Food Disruption in Britain and Spain [MICINN-09–CSO2009–07351]

Convergence and Divergence in Food in Europe: A Comparative Analysis of Food Disruption in Britain and Spain [MICINN-09–CSO2009–07351]

27 May, 2016 por Sandra Sánchez Sánchez

Organismo: (S2818001F) MINISTERIO DE ECONOMIA Y COMPETITIVIDAD

Fecha de Inicio: 01 de Enero de 2010
Fecha de Fin: 31 de Diciembre de 2012
Investigador responsable:
  • CECILIA DIAZ MENDEZ

Participantes:

  • MARIA ISABEL GARCIA ESPEJO
  • MANUEL JAVIER CALLEJO GALLEGO
  • DALE SOUTHERTON
  • ALAN WARDE

Resumen: En este trabajo queremos comparar el grado de desestructuración de la alimentación en dos países europeos, Reino Unido y España. Tomaremos como referencia los tres aspectos más reveladores de los cambios en los hábitos alimentarios en las sociedades modernas: los tiempos, los lugares y las relaciones. En primer lugar, estudiaremos la organización temporal de la alimentación cotidiana para conocer cuándo se come y cómo se organizan las actividades alimentarias, básicamente cocinar y comer. En segundo lugar, pretendemos explorar los cambios en los lugares en los que se come (dentro o fuera del hogar), poniendo especialmente énfasis en algo que diferencia claramente a ambos países, la comida fuera de casa o eating out, un hábito alimentario muy frecuente en Reino Unido y muy poco explorado en España. En tercer lugar, estudiaremos las relaciones sociales que se establecen en torno a la comida, pues existe un importante debate en Reino Unido en torno a la relación entre alimentación y familia y la aparición de nuevas relaciones en los entornos laborales. Con quién se come será nuestro tercer elemento de análisis.

Nuestra hipótesis de partida es que el grado de desestructuración alimentaria varía en ambos países y aunque existen importantes coincidencias en relación con los problemas alimentarios, también varían los aspectos que en cada país se consideran preocupantes y motivo de intervención pública para afrontar las consecuencias del cambio alimentario sobre la salud de la población. Es nuestra intención realizar una comparación de resultados y llegar a describir las semejanzas y las diferencias en los hábitos alimentarios en Reino Unido y España.

Comprobaremos estas hipótesis a través de las fuentes estadísticas oficiales en cada país. Utilizaremos para ello las encuestas de gasto, la Expenditure Food Survey en Reino Unido (fusión de la Family Expenditure Survey y la National Food Survey), y la Encuesta de Presupuestos Familiares y el Panel de Alimentario de Ministerio de Agricultura para el caso español. Usaremos también las encuestas de empleo del tiempo de ambos países, la Time Use Survey británica (años 2000 y 2005) y la Encuesta de Empleo del Tiempo española (2002-2003).

Summary: The aim of this project is to check the grade of food disruption in two European countries, UK and Spain, whose food expenditure figures show significant differences between them (Spain spends twice that on food that UK). Our hypothesis is that this grade of disruption varied between countries although there are significant overlaps in relation to food diseases, the issues vary in each country which are considered a cause for government intervention to change the possible consequences on the public health.

We refer to three of the most revealing aspects concerning the  feed changes: the times, places and relationships. First, study the temporal organization of food daily to know when people eat and which activities are organized, it menas cooking and eating. Secondly we intend to explore the places where they eat, with particular emphasis on something that clearly distinguished the two countries, the food inside and outside the home, a very common eating habits in the UK and still isnot explore in Spain. Thirdly, we will study the social relationships that are established on the food like the family construction and the emergence of new work environments yet unexplored. It would be used the official sources in each country, it is our intention to make a comparison of results and to describe similarities and differences in eating habits in the UK and Spain. Using the expenditure surveys, the Food Expenditure Survey (merger of the Family Expenditure Survey and the National Food Survey) in the UK, Encuesta de Presupuestos Familiares y el Panel de Alimentario of the Spanish Ministry of Agriculture for the Spanish case. Also use the time-use surveys in both countries, the Time Use Survey (2000 and 2005) and the  Encuesta de Empleo del Tiempo española (2002-2003).

 

 

 

Related posts

  • Food outside the home in Europe: A comparative analysis of extra-domestic food models in Spain and the United Kingdom [MINECO-13–CSO2012–31904]Food outside the home in Europe: A comparative analysis of extra-domestic food models in Spain and the United Kingdom [MINECO-13–CSO2012–31904] Posted in National and international projects
  • Food outside the home in Europe: a comparative analysis of extra-domestic food models in Spain and the United Kingdom [MINECO-13–CSO2012–31904]Food outside the home in Europe: a comparative analysis of extra-domestic food models in Spain and the United Kingdom [MINECO-13–CSO2012–31904] Posted in National and international projects
  • Convergence and Divergence in Food in Europe: A Comparative Analysis of Food Disruption in Britain and Spain [MICINN-09–CSO2009–07351]Convergence and Divergence in Food in Europe: A Comparative Analysis of Food Disruption in Britain and Spain [MICINN-09–CSO2009–07351] Posted in National and international projects
  • Análisis de efectividad y eficiencia de la cirugía menor en costes, calidad técnica y calidad percibida, según profesionales y niveles asistenciales donde se realiza [2013]Análisis de efectividad y eficiencia de la cirugía menor en costes, calidad técnica y calidad percibida, según profesionales y niveles asistenciales donde se realiza [2013] Posted in Tesis doctorales
  • Informamos del Special Issue “Cooking, Health and Evidence”, call for papers from British Food Journal Posted in News

Filed Under: National and international projects Tagged With: National projects

Main Menu

Home
Team
Who We Are (About Us)
Researchers at UNIOVI
Cecilia Díaz Méndez (Director)
Laura Cabiedes Miragaya
María Isabel García Espejo
Núria Hernández Nanclares
María Amparo Novo Vázquez
José Manuel Parrilla Fernández
María Trinidad Pascual Fernández
Sandra Sánchez Sánchez
Hans Peter van den Broek
Researchers at Other Universities
Manuel Javier Callejo Gallego
Cristóbal Gómez Benito
Paloma Herrero Racionero
Carmen María Lozano Cabedo
Maycon Noremberg Schubert
Guadalupe Ramos Truchero
Trainee Researchers
María González Álvarez
Sonia Otero Estévez
Visitors
Jessica Paddock
Claudia M. Prado-Meza
News
Teaching
Undergraduate Degree Courses
Master’s Degree Courses
Research Projects
Research
Research Fields
1.- Food and eating in modern societies
2.- Food and social structure
3.- Power, politics, and social movements concerned with food
Conferences
Doctoral theses
The Sociology of Food Observation Unit
Publications
Articles
Books
Scientific meetings
Socialimen Conference
Programme
Key Dates
Signing Up
Send abstracts
Conference Workshops
Grants
Contact

Search

Twitter

Grupo de Investigación en Sociología AlimentaciónFollow

Grupo de Investigación en Sociología Alimentación
socioalimentaGrupo de Investigación en Sociología Alimentación@socioalimenta·
24 Mar

🤔Información curiosa para despedir la semana que comparten desde @FinutOrg

📚Lectura interesante en lo relativo a #Alimentación #Consumo y #Salud @Nutrients_MDPI

🧠Mantenimiento y prevención de la salud cognitiva a través de la alimentación

Fundación Iberoamericana de Nutrición@FinutOrg

Las evidencias disponibles sugieren un posible papel de los frutos secos en el mantenimiento de la salud cognitiva y la prevención del deterioro cognitivo en individuos a lo largo de toda la vida, especialmente en los adultos mayores y en aquellos con mayor riesgo.

Reply on Twitter 1639245597210189824Retweet on Twitter 16392455972101898241Like on Twitter 16392455972101898241Twitter 1639245597210189824
Load More...

Tags

contractsContracts with companies and institutionsdoctoral thesesNational projectsnewspresence in the media

CONTACT INFORMATION

Department of Sociology (University of Oviedo)
Faculty of Economics and Business
Department Building, 2nd floor
El Cristo Campus, s/n
33006 Oviedo
Spain.

Telephone:
(34) 985 10 50 42 / (34) 985 10 49 98

E-mail:
gsociologiaali@uniovi.es

Quick links

  • University of Oviedo
  • Research Groups of the University of Oviedo
  • Monograph (Caixa Studies Series): Food, Eating, and Health
  • The Spanish National Alliance Against Hunger and Malnutrition (ACHM-E)
  • Ministry of Agriculture, Food, and Environment. Food Consumption Panel
  • Iris Soci-aliment Network (Red Iris Soci-aliment): Newsfeed on food and social sciences
  • Chair of Global Food Governance Studies

Keywords

sociological analysis, sociological study, surveys, food, consumer studies, food consumption, food knowledge, health, obesity, gender roles.

© Copyright Universidad de Oviedo  ·  Mapa Web  ·   Contacto  ·  Accesibilidad  ·  Aviso legal  ·  Diseño Web Asturias