SOCIALIMEN

Grupo de Investigación en Sociología de la Alimentación

The Sociology of Food
Research Group

Department of Sociology at the University of Oviedo

universidad-de-oviedo

  • Spanish
  • English
  • Home
  • Team
    • Who We Are (About Us)
    • Researchers at UNIOVI
      • Cecilia Díaz Méndez (Director)
      • Laura Cabiedes Miragaya
      • María Isabel García Espejo
      • Núria Hernández Nanclares
      • María Amparo Novo Vázquez
      • Sonia Otero Estévez
      • José Manuel Parrilla Fernández
      • María Trinidad Pascual Fernández
      • Rocío Pérez Gañán
      • Sandra Sánchez Sánchez
      • Hans Peter van den Broek
    • Researchers at Other Universities
      • Manuel Javier Callejo Gallego
      • Cristóbal Gómez Benito
      • Paloma Herrero Racionero
      • Carmen María Lozano Cabedo
      • Maycon Noremberg Schubert
      • Guadalupe Ramos Truchero
    • Trainee Researchers
      • Lydia Castellanos Hevia
      • Nerea Esmorís Varela
      • María González Álvarez
      • Beatriz Rosete Álvarez
      • Sergio Sánchez Jiménez
    • Visitors
      • Janaína Balk Brandão
      • Cristiane Cavalcante Lima
      • Catia Grisa
      • Jessica Paddock
      • Claudia M. Prado-Meza
      • Sergio Schneider
  • News
  • Teaching
    • Undergraduate Degree Courses
    • Master’s Degree Courses
    • Research Projects
  • Research
    • Research Fields
      • 1.- Food and eating in modern societies
      • 2.- Food and social structure
      • 3.- Power, politics, and social movements concerned with food
    • Conferences
    • Doctoral theses
    • The Sociology of Food Observation Unit
  • Publications
    • Articles
    • Books
  • Scientific meetings
    • ESA RN5 Sociology of Consumption “The Sociology of Consumption: Bonding beyond boundaries”. 2023 Mini Midterm Meetings in Multiple Locations
    • Socialimen Conference
      • Programme
      • Key Dates
      • Signing Up
      • Send abstracts
      • Conference Workshops
      • Grants
  • Contact
  • National and international projects
  • Contracts with Business and other Institutions
Home » Noticias » Editado el libro “Estudios de Socio-Antropología de la alimentación en España”

Editado el libro “Estudios de Socio-Antropología de la alimentación en España”

11 April, 2018 por Sandra Sánchez Sánchez

socio-antropologíaAcaba de aparecer el libro “Estudios de Socio-Antropología de la alimentación en España” (Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente) coordinado por Cristóbal Gómez Benito y en el que participan varios de los miembros del Grupo de Invesitigación en Sociologia de la Alimentación.

Resumen: La socio-antropología de la alimentación es un campo disciplinar recierte en España, iniciado en los años noventa del pasado siglo. Con este término inclusivo se quiere reconocer la doble herencia académica de esta nueva disciplina, la de la sociología y la de la antropología socio-cultural y a la vez reclamar un diálogo permanente entre las aportaciones de ambas ciencias sociales, más allá de las limitaciones académicas corporativas. En los primeros capítulos del libro se ofrece un marco general del campo de la socio-antropología de la alimentación. Aunque aún no se ha logrado una integración real de ambas perspectivas y tradiciones académicas, las aportaciones de unos y otros revelan la riqueza temática y metodológica de sus aportaciones y la proximidad de sus enfoques y marcos teóricos.

En la segunda parte del libro, se recoge un conjunto de trabajos representativos de la investigación sobre alimentación realizada por sociólogos y antropólogos en nuestro país. Representativos desde un triple punto de vista: de los autores, de los temas y que fueran actuales (realizados en los últimos diez años). Con este libro se ofrece al lector un panorama sin duda parcial pero ciertamente significativo de las aportaciones de la sociología y de la antropología social (englobadas aquí bajo el término socio-antropología) al estudio de la alimentación como hecho social total, que se están realizando en España. Un conjunto de trabajos que permite valorar la utilidad de estas aportaciones y la necesidad de contar con el concurso de estos investigadores sociales para responder a los retos de la alimentación en las sociedades contemporáneas. El libro puede ser una buena guía para adentrar al lector en este relativamente nuevo campo disciplinar.

Related posts

  • Asistencia del Grupo al Congreso “The Future of Tourism and Hospitality in Asia”Asistencia del Grupo al Congreso “The Future of Tourism and Hospitality in Asia” Posted in Noticias
  • Convergence and Divergence in Food in Europe: A Comparative Analysis of Food Disruption in Britain and Spain [MICINN-09–CSO2009–07351]Convergence and Divergence in Food in Europe: A Comparative Analysis of Food Disruption in Britain and Spain [MICINN-09–CSO2009–07351] Posted in National and international projects
  • Proyecto El malestar con la alimentación: percepciones actitudes y conductas de la población española hacia una alimentación saludable, sostenible y justa.Proyecto El malestar con la alimentación: percepciones actitudes y conductas de la población española hacia una alimentación saludable, sostenible y justa. Posted in Proyectos nacionales e internacionales
  • Sociological study for improvement for those who are regular users of food aid, financed by the Asturias Red CrossSociological study for improvement for those who are regular users of food aid, financed by the Asturias Red Cross Posted in Contracts with companies and institutions
  • Nuestras compañeras Cecilia Díaz y Sonia Otero dan visibilidad al proyecto COMENSAL en La Nueva EspañaNuestras compañeras Cecilia Díaz y Sonia Otero dan visibilidad al proyecto COMENSAL en La Nueva España Posted in Noticias
  • Evaluation ARGO GLOBAL Scholarships 2009–2012Evaluation ARGO GLOBAL Scholarships 2009–2012 Posted in Contracts with companies and institutions

Filed Under: News

Main Menu

Home
Team
Who We Are (About Us)
Researchers at UNIOVI
Cecilia Díaz Méndez (Director)
Laura Cabiedes Miragaya
María Isabel García Espejo
Núria Hernández Nanclares
María Amparo Novo Vázquez
Sonia Otero Estévez
José Manuel Parrilla Fernández
María Trinidad Pascual Fernández
Rocío Pérez Gañán
Sandra Sánchez Sánchez
Hans Peter van den Broek
Researchers at Other Universities
Manuel Javier Callejo Gallego
Cristóbal Gómez Benito
Paloma Herrero Racionero
Carmen María Lozano Cabedo
Maycon Noremberg Schubert
Guadalupe Ramos Truchero
Trainee Researchers
Lydia Castellanos Hevia
Nerea Esmorís Varela
María González Álvarez
Beatriz Rosete Álvarez
Sergio Sánchez Jiménez
Visitors
Janaína Balk Brandão
Cristiane Cavalcante Lima
Catia Grisa
Jessica Paddock
Claudia M. Prado-Meza
Sergio Schneider
News
Teaching
Undergraduate Degree Courses
Master’s Degree Courses
Research Projects
Research
Research Fields
1.- Food and eating in modern societies
2.- Food and social structure
3.- Power, politics, and social movements concerned with food
Conferences
Doctoral theses
The Sociology of Food Observation Unit
Publications
Articles
Books
Scientific meetings
ESA RN5 Sociology of Consumption “The Sociology of Consumption: Bonding beyond boundaries”. 2023 Mini Midterm Meetings in Multiple Locations
Socialimen Conference
Programme
Key Dates
Signing Up
Send abstracts
Conference Workshops
Grants
Contact

Search

Twitter

Tags

contractsContracts with companies and institutionscreativedxdoctoral thesesNational projectsnewspresence in the mediauniversidad de extremadurawebinar

CONTACT INFORMATION

Department of Sociology (University of Oviedo)
Faculty of Economics and Business
Department Building, 2nd floor
El Cristo Campus, s/n
33006 Oviedo
Spain.

Telephone:
(34) 985 10 50 42 / (34) 985 10 49 98

E-mail:
gsociologiaali@uniovi.es

Quick links

  • University of Oviedo
  • Research Groups of the University of Oviedo
  • Monograph (Caixa Studies Series): Food, Eating, and Health
  • The Spanish National Alliance Against Hunger and Malnutrition (ACHM-E)
  • Ministry of Agriculture, Food, and Environment. Food Consumption Panel
  • Iris Soci-aliment Network (Red Iris Soci-aliment): Newsfeed on food and social sciences
  • Chair of Global Food Governance Studies

Keywords

sociological analysis, sociological study, surveys, food, consumer studies, food consumption, food knowledge, health, obesity, gender roles.

© Copyright Universidad de Oviedo  ·  Mapa Web  ·   Contacto  ·  Accesibilidad  ·  Aviso legal  ·  Diseño Web Asturias