SOCIALIMEN

Grupo de Investigación en Sociología de la Alimentación

The Sociology of Food
Research Group

Department of Sociology at the University of Oviedo

universidad-de-oviedo

  • Spanish
  • English
  • Home
  • Team
    • Who We Are (About Us)
    • Researchers at UNIOVI
      • Cecilia Díaz Méndez (Director)
      • Laura Cabiedes Miragaya
      • María Isabel García Espejo
      • Núria Hernández Nanclares
      • María Amparo Novo Vázquez
      • Sonia Otero Estévez
      • José Manuel Parrilla Fernández
      • María Trinidad Pascual Fernández
      • Rocío Pérez Gañán
      • Sandra Sánchez Sánchez
      • Hans Peter van den Broek
    • Researchers at Other Universities
      • Manuel Javier Callejo Gallego
      • Cristóbal Gómez Benito
      • Paloma Herrero Racionero
      • Carmen María Lozano Cabedo
      • Maycon Noremberg Schubert
      • Guadalupe Ramos Truchero
    • Trainee Researchers
      • Lydia Castellanos Hevia
      • Nerea Esmorís Varela
      • María González Álvarez
      • Beatriz Rosete Álvarez
      • Sergio Sánchez Jiménez
    • Visitors
      • Janaína Balk Brandão
      • Cristiane Cavalcante Lima
      • Catia Grisa
      • Jessica Paddock
      • Claudia M. Prado-Meza
      • Sergio Schneider
  • News
  • Teaching
    • Undergraduate Degree Courses
    • Master’s Degree Courses
    • Research Projects
  • Research
    • Research Fields
      • 1.- Food and eating in modern societies
      • 2.- Food and social structure
      • 3.- Power, politics, and social movements concerned with food
    • Conferences
    • Doctoral theses
    • The Sociology of Food Observation Unit
  • Publications
    • Articles
    • Books
  • Scientific meetings
    • ESA RN5 Sociology of Consumption “The Sociology of Consumption: Bonding beyond boundaries”. 2023 Mini Midterm Meetings in Multiple Locations
    • Socialimen Conference
      • Programme
      • Key Dates
      • Signing Up
      • Send abstracts
      • Conference Workshops
      • Grants
  • Contact
  • National and international projects
  • Contracts with Business and other Institutions
Home » News » WORKSHOP: La alimentación fuera del hogar en Europa: nuevas estrategias y hábitos extra domésticos / Eating out in Europe: new habits and strategies

WORKSHOP: La alimentación fuera del hogar en Europa: nuevas estrategias y hábitos extra domésticos / Eating out in Europe: new habits and strategies

26 January, 2016 por SOCIALIMEN

El Grupo de Investigación en Sociología de la Alimentación desarrolló los días 26 y 27 de noviembre de 2015 el Workshop: La alimentación fuera del hogar en Europa: nuevas estrategias y hábitos extra domésticos / Eating out in Europe: new habits and strategies.

La alimentación fuera del hogar en Europa: nuevas estrategias y hábitos extra domésticos
La alimentación fuera del hogar en Europa: nuevas estrategias y hábitos extra domésticos

La alimentación en las sociedades modernas no puede entenderse solamente a través de la comida realizada en el ámbito doméstico pues se ha confirmado un aumento sostenido del gasto alimentario fuera del hogar y se detectan nuevas formas de alimentarse que desplazan a los comensales hacia nuevos espacios de consumo. La alimentación extradoméstica es heterogénea desde su propia definición, pues impone dificultades a la hora de abordar su análisis, pero también al intentar determinar sus motivaciones y sus consecuencias: su relación con la salud, con la desestructuración u homogeneización alimentaria, con la sociabilidad, con la identidad individual y grupal… aspectos claves para avanzar en su comprensión.

El presente seminario “La alimentación fuera del hogar en Europa: nuevas estrategias y hábitos alimentarios extra-domésticos” se sitúa en la perspectiva de cómo los cambios experimentados por la sociedad se expresan, a la vez que inciden, en la manera de resolver la alimentación fuera del hogar. La emergencia de nuevos hábitos alimentarios y nuevos lugares para comer, la aparición de diferentes valores y prácticas gastronómicas, la creación y re-creación de viejas y nuevas identidades a través de la comida, reflejan de qué modo la alimentación contribuye a dar forma y consistencia a la modernización de la sociedad y cómo los sujetos integran esos cambios en sus vidas cotidianas. En definitiva, analizar la comida fuera del hogar es aproximarse a la comprensión de la propia sociedad, de sus dinámicas de cambio y de sus relaciones.

Este seminario está abierto a estudiantes, profesionales e investigadores y pretende ser un espacio de debate y reflexión sobre los cambios sociales y la alimentación a través de la mirada de sociólogos/as y antropólogos/as de varios países. Cuenta con el respaldo económico del Plan Nacional de Investigación, dentro del Proyecto “La alimentación fuera del hogar en Europa” desarrollado entre 2012 y 2015 (CSO2012-31904) e integrado en las actividades del Grupo de Investigación en Sociología de la Alimentación de la Universidad de Oviedo. Este proyecto ha sido dirigido por la doctora Cecilia Díaz-Méndez y en él han participado investigadores españoles de la Universidad de Oviedo, la Universidad de Valladolid y la UNED con la colaboración de la Universidad de Manchester y la Universidad de Kelle (Reino Unido).

Food in modern societies is not understandable only through eating at home as a sustained eating out expenditure is confirmed. Also, new eating habits appear that move people towards new consuming spaces. Away-from-home (Out-of-home) food is heterogeneous; its own definition states difficulties to analyse this phenomenon and to determine its motivations and consequences. Also, it makes difficult to establish its relationships with health, food homogenization or disarrangement, sociability, individual and group identity,…all these key elements to understand it.

The present workshop “Food Away from Home in Europe: New Habits and Strategies” focus on how society changes are expressed in the way people eat out of their homes and also affect this eating. The emergence of new food habits and new places to eat, new values and food practices, new identities created through food, and the recreation of old ones, reflect the way food contributes to shape society modernization. So, studying eating out allows the understanding of Society itself, its changing dynamics and relationships and how people integrate all these in their lives.

The workshop is open to students, professionals, and researchers. It aims to become a debate and reflection space on food and Society changes combining the view from sociologists and anthropologists from different countries. It is supported by the National Research Plan through the project “La alimentación fuera del hogar en Europa” (CSO2012-31904) developed, between 2012 y 2015, by the Food Sociology Research Group from Universidad de Oviedo. This project has been directed by Dr. Cecilia DíazMéndez with the participation of Spanish researchers from Universidad de Oviedo, la Universidad de Valladolid y la UNED and with the collaboration of Manchester University and Kelle University (UK).

eating out 8

THURSDAY, 26 NOVEMBER
Morning session
9:30 Seminar introduction and welcome
10:00 – 12:00
Isabel García Espejo y Cecilia Díaz-Méndez (Universidad de Oviedo): La alimentación fuera del hogar en España. Clarificando la dualidad entre la obligación y el placer/ Eating out in Spain: Explaining the duality between obligation and pleasure.

Thomas Boker Lund and Lotte Holm (University of Copenhague): Eating out in four Nordic
countries: when, where, what, what not and how often/ La alimentación fuera del hogar en cuatro países nórdicos: cuándo, dónde, qué , qué no y con qué frecuencia.

Jessica Paddock and Alan Warde (University of Manchester): Eating out in Britain: exploring
changes between 1995 and 2015/ La alimentación fuera del hogar en Gran Bretaña: estudiando los cambios entre 1995 y 2015.

12.30 – 14:30

Krishnendu Ray (New York University) Taste, Toil and Ethnicity: Hierarchy of Taste and the
American Restaurant/ Gustos, trabajo y etnicidad: La estructura de gustos y los restaurantes
americanos

Laura Cabiedes (Universidad de Oviedo) y Luis Miret (Universidad Politécnica de Valencia): Las posibilidades de análisis del sector de la restauración en España a partir de las principales bases de datos/ The possibilities for analysis of Spain’s catering sector using the main databases.

Paloma Herrera (Universidad Politécnica de Valencia): Los significados de la comida fuera del hogar/The meaning of eating out.

eating out 5.jpg - Eating out Workshop

Eating out Workshop

Afternoon session
16:00 – 18:00

Guadalupe Ramos (Universidad de Valladolid) y Elio Castaño (Universidad de Oviedo): Los cambios de hábitos en la alimentación fuera del hogar durante la crisis. Un estudio cualitativo/ Changing eating out habits during the crisis: a qualitative analysis

Javier Callejo (Universidad Nacional de Educación a Distancia): Sincronía y homogeneización en los modelos temporales alimentarios de Reino Unido y España/ Synchrony and homogenization in temporal food patterns of UK and Spain.

Victor Martin Cerdeño (Universidad Complutense de Madrid . Hostelería y restauración
en España. Una aproximación desde la perspectiva de la oferta/Hotel and restaurant management in Spain: a supply-side perspective

18:00 – 19:00 Publications

eating out 13

FRIDAY, 27 NOVEMBER
Morning session
10:00 – 12:40
Carmen Lozano y Cristóbal Gómez Benito (Universidad Nacional de Educación a Distancia):
Construyendo la ciudadanía alimentaria: los nuevos movimientos sociales alimentarios/ Building food citizenship : the new social movements around food.

Amparo Novo Vázquez (Universidad de Oviedo). Hacia una gobernanza global alimentaria/ Towards a global food governance

Mabel Gracia Arnaiz (Universitat Rovira i Virgili): Comer en y de las calle: estrategias alimentarias en tiempo de crisis/ Eating in and from the street: food strategies in a time of crisis

Hans Van den Broek y Tania Suárez (Universidad de Oviedo): Dieta saludable aquí y allá: un
análisis comparado de los conceptos de salud y alimentación de las mujeres emigrantes/ Healthy diet here and there: a comparative analysis of the concepts of health and nutrition of women immigrants.
13:00 Closing sesión

Sponsorship
Proyecto “La alimentación fuera del hogar en Europa”(CSO2012-31904), Plan Nacional de Investigación y Plan Regional de Investigación (SV-PA-13-ECOEMP-05). Grupo de
Investigación SOCIALIMEN. Grupo de Investigación PROMEBI. Asociación de Hostelería de Asturias.

Related posts

  • El trabajo “Hábitos alimentarios de los españoles. Cambios en las maneras de vivir, comprar y comer” recibe el premio ASEDASEl trabajo “Hábitos alimentarios de los españoles. Cambios en las maneras de vivir, comprar y comer” recibe el premio ASEDAS Posted in News
  • La doctoranda Sonia Otero Estévez recibe un premio del Consejo Económico y Social de AsturiasLa doctoranda Sonia Otero Estévez recibe un premio del Consejo Económico y Social de Asturias Posted in News
  • WORKSHOP: La alimentación fuera del hogar en Europa: nuevas estrategias y hábitos extra domésticosWORKSHOP: La alimentación fuera del hogar en Europa: nuevas estrategias y hábitos extra domésticos Posted in News
  • La Alianza contra el Hambre y la Malnutrición presenta una Guía para reducir el desperdicio de alimentos. Coordinado por Amparo NovoLa Alianza contra el Hambre y la Malnutrición presenta una Guía para reducir el desperdicio de alimentos. Coordinado por Amparo Novo Posted in News
  • Comemos lo que somos. Reflexiones sobre, cuerpo, género y salud. Nuevo libro de Mabel Gracia-ArnáizComemos lo que somos. Reflexiones sobre, cuerpo, género y salud. Nuevo libro de Mabel Gracia-Arnáiz Posted in News
  • II Encuentro de la Alianza contra el Hambre y la Malnutrición de EspañaII Encuentro de la Alianza contra el Hambre y la Malnutrición de España Posted in News

Filed Under: News Tagged With: news

Main Menu

Home
Team
Who We Are (About Us)
Researchers at UNIOVI
Cecilia Díaz Méndez (Director)
Laura Cabiedes Miragaya
María Isabel García Espejo
Núria Hernández Nanclares
María Amparo Novo Vázquez
Sonia Otero Estévez
José Manuel Parrilla Fernández
María Trinidad Pascual Fernández
Rocío Pérez Gañán
Sandra Sánchez Sánchez
Hans Peter van den Broek
Researchers at Other Universities
Manuel Javier Callejo Gallego
Cristóbal Gómez Benito
Paloma Herrero Racionero
Carmen María Lozano Cabedo
Maycon Noremberg Schubert
Guadalupe Ramos Truchero
Trainee Researchers
Lydia Castellanos Hevia
Nerea Esmorís Varela
María González Álvarez
Beatriz Rosete Álvarez
Sergio Sánchez Jiménez
Visitors
Janaína Balk Brandão
Cristiane Cavalcante Lima
Catia Grisa
Jessica Paddock
Claudia M. Prado-Meza
Sergio Schneider
News
Teaching
Undergraduate Degree Courses
Master’s Degree Courses
Research Projects
Research
Research Fields
1.- Food and eating in modern societies
2.- Food and social structure
3.- Power, politics, and social movements concerned with food
Conferences
Doctoral theses
The Sociology of Food Observation Unit
Publications
Articles
Books
Scientific meetings
ESA RN5 Sociology of Consumption “The Sociology of Consumption: Bonding beyond boundaries”. 2023 Mini Midterm Meetings in Multiple Locations
Socialimen Conference
Programme
Key Dates
Signing Up
Send abstracts
Conference Workshops
Grants
Contact

Search

Twitter

Tags

contractsContracts with companies and institutionscreativedxdoctoral thesesNational projectsnewspresence in the mediauniversidad de extremadurawebinar

CONTACT INFORMATION

Department of Sociology (University of Oviedo)
Faculty of Economics and Business
Department Building, 2nd floor
El Cristo Campus, s/n
33006 Oviedo
Spain.

Telephone:
(34) 985 10 50 42 / (34) 985 10 49 98

E-mail:
gsociologiaali@uniovi.es

Quick links

  • University of Oviedo
  • Research Groups of the University of Oviedo
  • Monograph (Caixa Studies Series): Food, Eating, and Health
  • The Spanish National Alliance Against Hunger and Malnutrition (ACHM-E)
  • Ministry of Agriculture, Food, and Environment. Food Consumption Panel
  • Iris Soci-aliment Network (Red Iris Soci-aliment): Newsfeed on food and social sciences
  • Chair of Global Food Governance Studies

Keywords

sociological analysis, sociological study, surveys, food, consumer studies, food consumption, food knowledge, health, obesity, gender roles.

© Copyright Universidad de Oviedo  ·  Mapa Web  ·   Contacto  ·  Accesibilidad  ·  Aviso legal  ·  Diseño Web Asturias