SOCIALIMEN

Grupo de Investigación en Sociología de la Alimentación

The Sociology of Food
Research Group

Department of Sociology at the University of Oviedo

universidad-de-oviedo

  • Spanish
  • English
  • Home
  • Team
    • Who We Are (About Us)
    • Researchers at UNIOVI
      • Cecilia Díaz Méndez (Director)
      • Laura Cabiedes Miragaya
      • María Isabel García Espejo
      • Núria Hernández Nanclares
      • María Amparo Novo Vázquez
      • José Manuel Parrilla Fernández
      • María Trinidad Pascual Fernández
      • Sandra Sánchez Sánchez
      • Hans Peter van den Broek
    • Researchers at Other Universities
      • Manuel Javier Callejo Gallego
      • Cristóbal Gómez Benito
      • Paloma Herrero Racionero
      • Carmen María Lozano Cabedo
      • Maycon Noremberg Schubert
      • Guadalupe Ramos Truchero
    • Trainee Researchers
      • María González Álvarez
      • Sonia Otero Estévez
    • Visitors
      • Jessica Paddock
      • Claudia M. Prado-Meza
  • News
  • Teaching
    • Undergraduate Degree Courses
    • Master’s Degree Courses
    • Research Projects
  • Research
    • Research Fields
      • 1.- Food and eating in modern societies
      • 2.- Food and social structure
      • 3.- Power, politics, and social movements concerned with food
    • Project participation
      • National and international projects
      • Contracts with Business and other Institutions
    • Conferences
    • Doctoral theses
    • The Sociology of Food Observation Unit
  • Publications
    • Articles
    • Books
  • Scientific meetings
    • Socialimen Conference
      • Programme
      • Key Dates
      • Signing Up
      • Send abstracts
      • Conference Workshops
      • Grants
  • Contact
Home » National and international projects » Food and social structure. Analysis of social inequalities in Spain. R+D+I Projects in the State Program for Research, Development, and Innovation Oriented to the Challenges of Society (2015 round) Ref. CSO2015–68434–R.

Food and social structure. Analysis of social inequalities in Spain. R+D+I Projects in the State Program for Research, Development, and Innovation Oriented to the Challenges of Society (2015 round) Ref. CSO2015–68434–R.

27 May, 2016 por Sandra Sánchez Sánchez

Investigadora Principal:

  • ISABEL GARCÍA ESPEJO

Resumen del Proyecto:

El objetivo principal de este proyecto es describir, analizar y comprender cómo la posición de los individuos en la estructura social determina sus prácticas alimentarias y, por tanto, es la base de la desigualdad en el acceso a los alimentos y en el seguimiento de una dieta saludable. Se trata de ofrecer claves que permitan mostrar las características del contexto social de los grupos con riesgo alimentario y averiguar si la situación de estos grupos presenta semejanzas que permitan hablar de un proceso común que les conduce a la desigualdad alimentaria. La hipótesis de partida es que los factores de estratificación social como el estatus socioeconómico, el género, la edad, la etnia y el hábitat generan desigualdad en el acceso a los alimentos y en el seguimiento de una dieta saludable. Asimismo, las creencias, valores, actitudes y percepciones acerca de la salud y la alimentación están ligadas a la posición social y están condicionando las prácticas alimentarias de los individuos. Para lograr nuestro objetivo realizaremos una primera exploración cuantitativa a partir de fuentes secundarias. Se continuará con un análisis cualitativo con entrevistas en profundidad, estudios de caso y grupos de discusión.

Miembros del equipo:

  • JAVIER ARANCETA BARTRINA (Universidad de Navarra)
  • LAURA CABIEDES MIRAGAYA (Universidad de Oviedo)
  • PHILIPPE CARDON (Universidad de Lille)
  • ISABELLE DARMON (Universidad de Edimburgo)
  • CECILIA DÍAZ-MÉNDEZ (Universidad de Oviedo)
  • VENACIO MARTÍNEZ SUÁREZ (Universidad de Oviedo)
  • JOSÉ MANUEL PARRILLA FERNÁNDEZ (Universidad de Oviedo)
  • TRINIDAD PASCUAL FERNÁNDEZ (Universidad de Oviedo)
  • GUADALUPE RAMOS TRUCHERO (Universidad de Valladolid)

Related posts

  • La profesora Cecilia Díaz Méndez y la doctoranda Sonia Otero Estévez son invitadas al Congreso de investigación en Innovación Educativa, Compromiso Social y otras Competencias Transversales: Estrategias y Experiencias de Enseñanza – Aprendizaje UniversitarioLa profesora Cecilia Díaz Méndez y la doctoranda Sonia Otero Estévez son invitadas al Congreso de investigación en Innovación Educativa, Compromiso Social y otras Competencias Transversales: Estrategias y Experiencias de Enseñanza – Aprendizaje Universitario Posted in Noticias
  • Convergence and Divergence in Food in Europe: A Comparative Analysis of Food Disruption in Britain and Spain [MICINN-09–CSO2009–07351]Convergence and Divergence in Food in Europe: A Comparative Analysis of Food Disruption in Britain and Spain [MICINN-09–CSO2009–07351] Posted in National and international projects
  • Monográfico Comida y alimentación: hábitos, derechos y salud; (2014), nº 19 (septiembre – 2014)Monográfico Comida y alimentación: hábitos, derechos y salud; (2014), nº 19 (septiembre – 2014) Posted in News
  • Janaína Balk Brandão teachs a Systematic Review course through the Rstudio softwareJanaína Balk Brandão teachs a Systematic Review course through the Rstudio software Posted in Uncategorized, News
  • Parliamentarians and SocietyParliamentarians and Society Posted in National and international projects
  • La Cátedra de Estudios de Gobernanza Global Alimentaria celebra su I Jornada.La Cátedra de Estudios de Gobernanza Global Alimentaria celebra su I Jornada. Posted in Noticias

Filed Under: National and international projects

Main Menu

Home
Team
Who We Are (About Us)
Researchers at UNIOVI
Cecilia Díaz Méndez (Director)
Laura Cabiedes Miragaya
María Isabel García Espejo
Núria Hernández Nanclares
María Amparo Novo Vázquez
José Manuel Parrilla Fernández
María Trinidad Pascual Fernández
Sandra Sánchez Sánchez
Hans Peter van den Broek
Researchers at Other Universities
Manuel Javier Callejo Gallego
Cristóbal Gómez Benito
Paloma Herrero Racionero
Carmen María Lozano Cabedo
Maycon Noremberg Schubert
Guadalupe Ramos Truchero
Trainee Researchers
María González Álvarez
Sonia Otero Estévez
Visitors
Jessica Paddock
Claudia M. Prado-Meza
News
Teaching
Undergraduate Degree Courses
Master’s Degree Courses
Research Projects
Research
Research Fields
1.- Food and eating in modern societies
2.- Food and social structure
3.- Power, politics, and social movements concerned with food
Project participation
National and international projects
Contracts with Business and other Institutions
Conferences
Doctoral theses
The Sociology of Food Observation Unit
Publications
Articles
Books
Scientific meetings
Socialimen Conference
Programme
Key Dates
Signing Up
Send abstracts
Conference Workshops
Grants
Contact

Search

Twitter

Grupo de Investigación en Sociología AlimentaciónFollow

Grupo de Investigación en Sociología Alimentación
Retweet on TwitterGrupo de Investigación en Sociología Alimentación Retweeted
alonsodangelÁngel Alonso Domínguez@alonsodangel·
11h

Llegó el día.
Presentación del libro: “La sociología en España. Diagnóstico y perspectivas de futuro”. Colección Investigación Sociológica, Editorial Marcial Pons/FES https://congreso2022.fes-sociologia.com/?p=2227

Reply on Twitter 1542794487402987520Retweet on Twitter 15427944874029875202Like on Twitter 15427944874029875204Twitter 1542794487402987520
Load More...

Tags

contractsContracts with companies and institutionsdoctoral thesesNational projectsnewspresence in the media

CONTACT INFORMATION

Department of Sociology (University of Oviedo)
Faculty of Economics and Business
Department Building, 2nd floor
El Cristo Campus, s/n
33006 Oviedo
Spain.

Telephone:
(34) 985 10 50 42 / (34) 985 10 49 98

E-mail:
gsociologiaali@uniovi.es

Quick links

  • University of Oviedo
  • Research Groups of the University of Oviedo
  • Monograph (Caixa Studies Series): Food, Eating, and Health
  • The Spanish National Alliance Against Hunger and Malnutrition (ACHM-E)
  • Ministry of Agriculture, Food, and Environment. Food Consumption Panel
  • Iris Soci-aliment Network (Red Iris Soci-aliment): Newsfeed on food and social sciences
  • Chair of Global Food Governance Studies

Keywords

sociological analysis, sociological study, surveys, food, consumer studies, food consumption, food knowledge, health, obesity, gender roles.

© Copyright Universidad de Oviedo  ·  Mapa Web  ·   Contacto  ·  Accesibilidad  ·  Aviso legal  ·  Diseño Web Asturias